IV JORNADA DE BIOLOGIA A L’ENSENYAMENT

El passat dissabte 7 de març es va realitzar al Museu Blau de Barcelona la IV Jornada de Biologia a l’ensenyament. La trobada va servir per escoltar propostes i iniciatives didàctiques relacionades amb diferents camps de la Biologia.

Taller de taxonomia_escola Gayarre

La matinal va vomençar amb les propostes del Museu Blau, el Parc Científic de Barcelona, la Fundació Catalunya-La Pedrera i el Centre de Regula ció Genòmica..  Les quatre entitats ofereixen programes variats i engrescadors, però tots coincidien en la necessitat de fomentar les vocacions científiques. Un taller podia ser una bona empenta per tal que un infant o jove vulgués dedicar la seva vida a la ciència.

Després van venir les comunicacions sobre algunes activitats i projectes realitzats conjuntament entre algun centre educatiu i alguna entitat de cert renom. Especialment engrescadores les relacionades amb la qualitat dels rius (els estudiants poden participar de la investigació, fent feina de camp usant les darrers tecnologies); l’estudi sobre planàries i la seva capacitat de regeneració o la gran i variada oferta de recursos educatius presents a internet. S’hi van mostrar alguns recursos de la Universitat de València, però també webs d’arreu del món que permeten, per exemple, simular un laboratori a l’aula. I especialment emotiva i emocionant la comunicació d’un dels primers participants catalans a les Olimpíades Internacionals de Biologia (per cert, amb molt bones capacitats oratòries).

I la jornada va acabar amb un aponència de Jorge Wagensberg, físic, divulgador científic i ves a saber quantes coses més. Va ser una xerrada molt amena, amb força anècdotes de les quals era capaç de treure’n les meditacions i pensaments més profunds. Entre d’altres, una reflexió sobre els punts en comú entre la Ciència i l’Educació, basats en 3 aspectes: l’estímul (vinculat al principi d’objectivitat), la conversa (lligat al principi d’inteligibilitat) i la comprensió (associada al principi dialèctic).

Més informació de les jornades i la Societat Catalana de Biologia, aquí. I algunes fotos d’aquest interessantíssim matí, aquí.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s