LA COP21 DE PARÍS I ELS REPTES PER AL 2016

El novembre passat es va celebrar a París la COP 21, una cimera on van participar més de 165 paísos, així com entitats i persones a títol individual. L’objectiu principal era arribar a determinats acords de tots els estats presents per tal de combatre el canvi climàtic i els seus efectes. Després de dies de deliberacions i de propostes dels diferents estats, es van arribar a un seguit de conclusions i tots els estats es van felicitar pels acords presos. deixeu-me que sigui una mica crític.

COP21_La Vanguardia

La imatge de dalt representa de manera gràfica, en funció de la seva mida, les paraules més usades en el document final. Va ser publicada a la Vanguardia i podeu descarregar-vos també el text de l’acord. Si us fixeu molt, molt vaureu a la dreta la paraula “sostenible”, molt petita, i brillen per la seva absència paraules com “renovable”. I si llegiu el text de l’acord, veureu que tot són molt bones paraules y objectius molt macos, però cap d’ells avaluable, ja que no tenen cap mena de dada numèrica que pugui ser contrastada al llarg dels anys. L’única dada acordada és el límit d’escalfament desitjat (2º) però no s’estableixen mesures per aconseguir-ho i, encara menys (i podeu buscar-ho a la imatge), cap tipus d’obligatorietat. Quina mena d’acord és, aquest? Curiosament, tots els estats van aportar propostes del que farien,… prèvies a l’acord general. No hagués estat més lògic arribar a un acord comú i d’aquí els estats plantejarien allò que farien?

La lluita contra el canvi climàtic ens obliga a mesures dràstiques (canvis en el model de consum, substitució dels combustibles fòssils per energies renovables) i ràpides (el clima s’esclafa, els efectes són cada cop més visibles i el retard en mesures serioses no faran sinó complicar encara més la resposta).

Per la meva banda, en la meva faceta de divulgador científic i educador ambiental, faré tot el possible per donar a conèixer l’abast de les mesures i canvis d’actitud que hauriem d’adoptar a nivell personal per canviar el model de consum de la nostra societat.

Penseu-hi, ens hi va molt en aquesta guerra.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s