UN NOU SIRENI FÒSSIL DE FA 40 MILIONS D’ANYS DESCRIT A CATALUNYA.

Feu un esforç d’imaginació, la plana de Vic és un mar tropical amb esculls de corall i manglars en alguns punts de la costa. Hi trobem prats de fanerògames marines, com la posidònia actual, i multitud de peixets, crancs, bivalves… Aquest mar s’estenia cap a la Catalunya central i resseguia l’actual pre-Pirineu cap a l’Aragó i Navarra i connectava amb el Cantàbric. Fa 40 milions d’anys el món era diferent de l’actual, el clima era sobretot tropical arreu del planeta, i uns sirenis nedaven en aquestes aigües.

Els sirenis són un ordre de mamífers marins herbívors. No estan relacionats ni amb els cetacis (balenes i dofins) ni amb els pinnípedes (les foques) i en l’actualitat només hi ha 4 espècies a l’Atlàntic i l’Índic, en les regions intertropicals. Fa molts anys eren molt més nombrosos i a Catalunya ja en coneixiem fòssils de tan antics.

L’any 2008 jo mateix vaig excavar les restes fòssils d’aquest animal al municipi de Tona, quan treballava de paleontòleg. L’Institut Català de Paleontologia en va realitzar les tasques de preparació i conservació, i amb l’ajut d’en David M. Alba, investigador del centre, he realitzat la investigació de manera amateur.

El crani del nou sireni descobert

Hem descrit una espècie nova, ja que abans no es coneixia, en base a alguns caràcters anatòmics prou significatius, com ara un crani més aviat llarg i estret; un musell llarg, però no massa, i una dent molar (un queixal, vaja) superior del darrere una mica particular. Li hem posat el nom de Prototherium ausetanum. La primera paraula (Prototherium) fa referència al gènere, ja que creiem que està emparentat amb uns sirenis fòssils italians del mateix període. La  segona paraula (ausetanum) és l’identificatiu d’espècie i li hem posat en record als ausetans, el poble íber que habitava la comarca d’Osona en l’època pre-romana.

El dugong actual, un sireni de les costes de l’Oceà Índic.

Anuncis

2 pensaments sobre “UN NOU SIRENI FÒSSIL DE FA 40 MILIONS D’ANYS DESCRIT A CATALUNYA.

  1. La veritat és que em va sorprendre molt gratament quan uns mesos enrere vaig llegir que s’havia trobat un fòssil d’un sireni a Tona, tant a prop de casa meva. Ja era coneixedor de que la plana de Vic havia estat en el seu moment un mar, per les nombroses restes fòssils que poden veure especialment concentrades en alguns punts de la comarca d’Osona. Però d’aquí a que hi visquessin sirenis… Enhorabona per la feina! 🙂

    • Gràcies! Es coneixien algunes restes de sireni de l’eocè de la comarca d’Osona, ja, i algunes força interessants que es van publicar a finals dels 80. Suposo que va quedar relegat a l’àmbit científic i no se’n va fer gaire ressò. Les peces descrites als 80 es poden veure al Museu de Geologia del Seminari de Barcelona. Si un dia t’animes, t’hi acompanyo! A reveure

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s